A lareira

Manuel Mondragón

n3manuelmondragon.html
     Avoa tenme contado nalgunha tarde noite do inverno, pegadiños a esa lousa de pedra morta a carón do forno, moitos recordos da súa vida. Lembraba que sendo moi pequena vivían nunha casa de labranza moi semellante a que nós tiñamos, no poder dos seus avós por parte de nai.
     Como eran moitos na casa os seus pais, Daniel e Aurora, aproveitando unha leira que lles quedara en herdanza, decidíronse a construí-la súa propia morada.
     ¡Moito traballaron! —dicíame a avoa. Daquela todo era feito co lombo e coas mans, meu fillo. Traían a pedra no carro da canteira das Lagarteiras, pero eso era logo de termina-lo traballo diario. O teu bisavó era canteiro, tiña unhas mans e uns brazos anchos e fortes. O malo era que o que ganaban non lles chegaba para comer e menos para merca-la pedra. Así que ós poucos foi apartando a que non valía para facer perpiaños e despois de que todos marchaban el aínda quedaba alí dándolle á maceta e ó punteiro ata conseguir endereitar algún rebolo ou algún cascote para ir erguendo as paredes. Como daquela non tiñamos cemento todo eso de amasar facíano con barro que traían do monte de Lagañáns, o mesmo sitio ó que aínda vamos nós agora cando arranxámo-lo forno para cocer unha fornada de pan de millo ou pan doce.
     Eu miraba para as paredes da casa, que non era nada pequena, e imaxinábame ós bisavós subindo as pedras, os rebos e as rachas xunto co barro para as estadas. As que eran moi grandes traíanas a palicuerda ós poucos, o máis cerca posible para despois subilas co sinfín ou a guindola.
     —Os domingos, por sorte, algunha familia tamén votaba unha man, e incluso máis dun veciño arrimaba o ombreiro, xa que Daniel tamén se prestaba a todo cando era mester. Pouco a pouco foron erguéndoa, pero aínda tardaron.
     —Era moi pequerrecha cando comezaron —dicía avoa. Teño unha imaxe de mamá cun trapo enrolado nun dedo que tiña sangue. Baixando as pedras unha esmagoullo, rachou un anaco de refaixo e seguiu coma se non pasara nada. Cando viñemos vivir para aquí eu xa era unha mozota. Antes deso para facer o teito e o piso tiveron que pedir algúns cartos para pagarlle a uns fragueiros que se encargaron de cortar uns pinos e traelos dende o monte, naqueles carros tirados por uns bois cuns cornos que metían medo. Aínda lle dou a lata poñe-las vigas e os cumes. Con machados facíanlle catro caras e empuntábannos un pouco para que entraran na buxarda feita ó xeito. Para as táboas, cangos e ripas non quedaba máis que levar as toradas ó serradoiro. ¡Moito me gustaba o cheiro da madeira recén serrada e con restos de resina! Deixárona na eira un tempo toda encastillada para que secara.
     As portas e os poucos mobles fíxoos o teu bisavó. Total, un par de bancos e unha mesa e algún que outro tallo ou banqueta, un alzadeiro e pouco máis. Para face-la lareira a carón da que estamos sentados, aínda tardou un tempo. Non podían poñer calquera pedra, tiña que aparecer unha grande, plana por enriba e que fora morta, esto é unha pedra branda. Se fose viva ou gallosa non valería, en canto se fixera a primeira fogueira landrearía por todas partes.
     ¡Pois si que era grande! No medio, onde se facía o lume e se poñía o trespés, xa tiña unha cova de ir coméndose ó longo dos anos. Nos invernos, coa xeada e a choiva, despois de face-la cea aproveitaban a calor dos tizóns que se ían consumindo pouco a pouco para poñe-la roupa a secar colgada duns paos entre dous tallos. Alí tamén se afumaban os chourizos despois da matanza. Colgábanse na gramalleira e facíase fume prendéndolle lume as pólas de loureiro verde. Era tanta a fumareda que saía o noso pai tusindo e con bágoas nos ollos en busca de aire fresco. Tamén se afumaban as tellas e as paredes, digo as tellas porque este cacho da casa non tiña faiado así que a ferruxe colgaba dos pontóns coma se fosen estalactitas. Menos mal que no verán limpábase cunha xesta e encalábanse as paredes.
     Cando facían café, o noso pai tiña por costume unha vez que estaba pousado revolvelo coa punta dun tizón do lume. Dicía que era para darlle un sabor especial. Cando puiden distinguir dunha maneira e de outra decateime que era certo que tiña outro aroma, outro paladar, amén do que lle dera a caña da casa.
     Cando avoa e mamá decidían facer unha enfornada de pan de millo para min era coma unha festa. Sacando que me daba moito medo cando me metía no forno cunha vela e barro ou bosta de vaca para tapa-los buratos, o resto gustábame.
     O millo xa o tiñan apartado. Era o branco, pois o amarelo era para os animais. Pola noite, normalmente do venres, devullábanse as espigas e antes de levalo á muiñeira ventábase na eira. Facíase cun cacharro ou coa peneira. Poñendo unha sabán vella no chan deixábase caer dende a altura da cabeza para que o vento levara as cascallas que tiña pegadas. Tamén se fregaba ben a artesa na que primeiro se amasaría o pan e despois serviría para gardalo lexos dos ratos. Ás veces algunha laucha colábase (quen sabe por onde). O certo é que nós daba uns sustos de morte cando levantabamo-la tapa da artesa e tentábamos vota-la man a algún anaco de pan e saltaba levando no seu bandullo unhas francullas.
     Moíase de mañán cedo para que dera tempo a que a masa levedara. O lévado gardábanno dunha fornada para outra e senón pedíanllo a algunha veciña.
     Chamábame moito a atención que cando remataban de amasar facían co coitelo na masa unha cruz, que case non se apreciaba, e logo, unha vez que o forno estaba quente e listo para mete-la masa esta medraba unhas tres veces o seu tamaño inicial e a cruz semellaba unha cicatriz moi ancha.
     Retiraban co rodo tódolos tizóns e ascuas do forno e espolvoreábanlle unha pouca fariña no piso para que non se pegara. Xa tiñamos unha pala de madeira do ancho da porta para introduci-la masa e unha vez dentro parecía moito forno para pouca masa. Selábase a porta con barro ou bosta e tocaba esperar a que cocera. Nesto non había reloxo. A man da avoa encargaríase de abri-la porta no seu momento, pero por se acaso sempre un pouco antes pois tería remedio tapando outra vez, de outro xeito tería moita códea e o mesmo tempo queimaríase. Como o facían de noite aguantaba todo o que podía esperto xa que quería velo. Pero cando espertaba era xa pola mañán e dábame conta de que outra vez quedara durmido. Gustábame o pan quente no leite, así que ía mira-lo forno e o que parecía un anaco de masa encherao todo cunha cor moreniña.


logoDeputación logoBVG © 2006 Biblioteca Virtual Galega